Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Schoonmaker Joey Spruyt

Ik wil alles eruit halen wat erin zit

Iedere dag werken 125.000 schoonmakers en glazenwassers hard aan het schoonhouden van Nederland. Maar wie zijn zij? En waarom hebben ze gekozen voor dit werk? In de serie ‘Vijf vragen aan…’ deze keer de 27-jarige Joey Spruyt, schoonmaker bij GWS dé Schoonmaker, een familiebedrijf dat sinds 1984 bestaat.

Lees meer

1 Wat voor werk doe je?

“Ik maak vooral woningen schoon; bestaande bouw, maar ook nieuwbouw. Het werk is afwisselend. De ene keer maak ik trappenhallen schoon, de andere keer een riante villa die net verbouwd is. Of een huis waar een verslaafde woonde, zodat iemand anders daar weer normaal kan intrekken. Ik voel me altijd trots als de boel weer schoon is.”

2 Hoe ben je in het schoonmaakvak terechtgekomen?

“Ik werk nu vijf jaar als schoonmaker. Daarvoor werkte ik bij een schilders­bedrijf, maar dat ging door mijn beperking niet goed. Ik heb namelijk een ontwikkelings- en gedragsstoornis, waardoor ik dingen anders begrijp en moeite heb met kritiek. Maar in deze baan gaat het echt hartstikke goed.”

3 Bevalt je baan?

“Ja, ontzettend. Zonder dit werk was het met mij misschien wel de verkeerde kant opgegaan. Het is fijn om collega’s te hebben en jezelf nuttig te kunnen maken.

En bij GWS dé Schoonmaker krijg ik bovendien alle mogelijkheden om hogerop te komen. Binnenkort ga ik een glazenwasserscursus doen. En ik heb ook al een opleiding vloerherkenning gedaan. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Ik weet nu precies wat je op welke vloer wél en wat je vooral niet moet gebruiken.”

4 Wat betekent het werk voor jou?

“Heel veel. Ik had nooit gedacht dat ik met mijn beperking zover zou kunnen komen. Dat heb ik te danken aan mijn begeleider Marco. Hij heeft altijd geduld met mij. Van hem leer ik bijvoorbeeld hoe ik moet omgaan met kritiek. Ik moet dan eerst tot tien tellen en dan zeggen: ‘Ja meneer, nee meneer, het komt goed’. Zijn begeleiding is voor mij heel belangrijk. Dat zouden meer bedrijven moeten doen, want met goede begeleiding kun je heel ver komen.”

5 Heb je nog een wens?

“Mijn wens is om zover en zo hoog mogelijk te komen in het schoonmaakvak. Ik wil alles eruit halen wat erin zit en de beste schoonmaker worden van iedereen.”

Naar begin