Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Patrycja Ratajczak

Ik heb een toekomst gekregen

Iedere dag werken 100.000 schoonmakers en glazenwassers hard aan het schoonhouden van Nederland. Maar wie zijn zij? En waarom hebben ze gekozen voor dit werk? In de serie ‘Vijf vragen aan…’ dit keer de 33-jarige Patrycja Ratajczak, projectleider bij Toekomst Schoonmaakbedrijven.

Lees meer

1 Wat voor werk doet u?

“Vanuit Toekomst Schoonmaakbedrijven werk ik bij Vanderlande, een bedrijf dat logistieke procesautomatisering voor bijvoorbeeld luchthavens realiseert. Het is een groot project met meer dan vijftig schoonmakers en twee assistent-projectleiders. Ik onderhoud het contact met de klant, doe de bestellingen en zorg voor de werkprogramma’s.”

2 Bevalt uw baan?

“Jazeker. Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk. Ik heb me kunnen ontwikkelen van schoonmaker tot projectleider en daar ben ik erg trots op.”

3 Hoe bent u in het schoonmaakvak terechtgekomen?

“Een aantal jaar nadat ik met mijn gezin van Polen naar Nederland ben gekomen, ben ik gestart als parttime schoonmaker. In 2013 kreeg mijn man een zwaar auto-ongeluk. Hij onderging vijf operaties en werd honderd procent arbeidsongeschikt verklaard. Dat was een moeilijke tijd waarin mijn leven totaal veranderde. Ik stond er alleen voor en moest zowel voor mijn gezin zorgen als het onderhouden.

Ik heb toen de beslissing genomen om een opleiding te volgen en op die manier kans te maken op een fulltime baan, wellicht buiten de schoonmaak. Dat bleek lastig, tot ik solliciteerde op de functie van assistent-projectleider bij Vanderlande. Toekomst Schoonmaakbedrijven heeft me een prachtige kans gegeven en die heb ik met beide handen ge­grepen.”

4 Wat is er voor u veranderd?

“Toekomst Schoonmaakbedrijven heeft mij het zelfvertrouwen gegeven om me volledig te kunnen ontwikkelen. Ik heb binnen en buiten het bedrijf opleidingen gedaan, werd geholpen met de Nederlandse taal en heb mogen groeien. Vervolgens kreeg ik de kans projectleider te worden, waardoor ik nu, samen met mijn 2 assistenten aan meer dan vijftig medewerkers leiding geef. Ik ben Toekomst Schoonmaakbedrijven heel erg dankbaar: dankzij hen hebben ik en mijn gezin een toekomst gekregen.” 

5 Heeft u nog een wens?

“Schoonmaakwerk is ontzettend belangrijk werk. Ik hoop dat dit door de coronacrisis nog zichtbaarder is geworden en dat er meer waardering voor ons vak komt.”

Naar begin