Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Sebastiano Janssen

Ik schrik niet meer van een beetje viezigheid

Iedere dag werken meer dan 125.000 schoonmakers en glazenwassers hard aan het schoonhouden van Nederland. Maar hoe ga je om met een crime scene? En wat vraagt dat van het schoonmaakpersoneel? In de serie ‘Vijf vragen aan…’ dit keer Sebastiano Janssen, algemeen manager bij schoonmaakbedrijf R. Janssen uit Sittard.

Lees meer

1 Wat voor werk doet u?

“Ik ben medeverantwoordelijk voor de aansturing van de tak specialistische reiniging. Van crime scene cleaning tot reconditioneringswerkzaamheden na brand-, water- of inbraakschade. Ons doel is klanten te ontzorgen, zodat zij zich kunnen richten op het verwerkingsproces.”

2 Hoe bent u in het schoonmaakvak terechtgekomen?

“Mijn vader richtte ons bedrijf vijfen­twintig jaar geleden op. Als kleine jongen ging ik al graag mee en vanaf mijn dertiende deed ik hier vakantiewerk. Dat was erg leuk. Sterker nog, ik deed het liever dan dat ik naar school ging.”

3 Wat doet uw bedrijf precies?

“Wanneer iemand zelfmoord heeft gepleegd, in een fabriek tussen de machines terecht is gekomen of een zware maagbloeding heeft gehad, moet er worden schoongemaakt. Voor familie, vrienden of collega’s is dat natuurlijk erg onprettig en dus worden wij dan ingeschakeld. Zodra een omgeving is vrijgegeven, pakken wij de situatie van top tot teen aan. We reinigen, ontsmetten en ontgeuren. Als het nodig is plaatsen we een nieuwe vloer, verven we wat geverfd moet worden en slaan we persoonlijke spullen op die belangrijk zijn voor het rouwproces van de nabestaanden.”

4 Zijn er situaties waar u voor terugdeinst?

“Ik ben inmiddels aardig wat gewend. Zwaar vervuilde woningen of plekken waar mensen vermoord zijn? Ik kijk er niet meer van op. Maar we doen ook woningontruimingen en als daar kinderen bij betrokken zijn, blijft dat me aan het hart gaan.”

5 Hoe ondersteunt u het schoonmaakpersoneel?

“Niet iedereen is geschikt om dit werk te doen. Daarom hebben we een intensieve interne opleiding. Dan leer je bijvoorbeeld hoe je bloed kunt verwijderen en wat ontgeuren inhoudt. Daarnaast is ook de communicatie richting nabestaanden belangrijk. Wat ga je zeggen tegen iemand die net op gruwelijke wijze zijn vader verloren is? Je moet sociaal voelend en professioneel kunnen zijn. Dat neemt niet weg dat de plekken die wij zien heel heftig zijn. Vandaar dat we ook veel belang hechten aan vertrouwenspersonen waarmee ons personeel hun ervaringen kunnen delen.”

Naar begin