Archief Inhoudsopgave

Feiten & fictie

De stelling:

Taaltrajecten hebben een grote maatschappelijke waarde

In deze rubriek komt elke keer een nieuwe stelling aan bod. En stellen we ons de vraag: klopt deze wel? Deze keer luidt de stelling: ‘Taaltrajecten hebben een grote maatschappelijke waarde’.

“Ik ben het volmondig met deze stelling eens”, zegt FNV-vakbondsbestuurder Jet Linssen. “De afspraak om taaltrajecten te gaan verzorgen, is één van de allerbeste afspraken die wij als sociale partners in de schoonmaak hebben gemaakt.

Een goede beheersing van de Nederlandse taal zorgt ervoor dat mensen veel nadrukkelijker in de maatschappij komen te staan én beter in staat zijn om hun werk op een goede manier te doen. Het geeft mensen kansen op ontwikkeling. Ik zie dat ook bij de schoonmakers die in ons schoonmaakparlement zitten. Een aantal jaar geleden hadden ze echt nog moeite met de Nederlandse taal. Maar door de taallessen hebben ze een enorme persoonlijke groei doorgemaakt en kunnen ze nu bijvoorbeeld debatteren over

een ingewikkeld onderwerp als het pensioenakkoord. Je ziet bovendien dat goed Nederlands spreken enorm helpt in het werk zelf. Schoonmakers snappen instructies beter, waardoor de kwaliteit en de veiligheid van het werk toeneemt. Maar het maakt het tegelijkertijd mogelijk dat zij in gesprek kunnen gaan met de gebruikers voor wie ze schoonmaken of met opdrachtgevers. Je ziet dat schoonmakers daardoor steeds meer met een rechte rug zijn gaan lopen, dat is natuurlijk prachtig om te merken. De afspraken uit 2012 die wij als sociale partners hebben gemaakt, hebben dus veel voor de schoonmakers en voor hun werk betekent. De schoonmaakbranche is de enige branche die op deze grootschalige manier het leren van taal faciliteert. Dat is echt iets om trots op te zijn.”

Naar begin