Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Jochem van Gelder

Je kunt echt iets betekenen voor de maatschappij

Jochem van Gelder is presentator van het RTL 4-programma Later als ik groot ben. Samen met basisschoolleerlingen onderzoekt hij of de droombaan die ze in gedachten hebben, daadwerkelijk bij hen past. Zo ging Jochem ook twee dagen op pad met Djaino, die meer wilde weten over het glazenwassersvak.

Lees meer

1 Wat wil je met dit programma bereiken?

Later als ik groot ben is eigenlijk een soort snuffelstage 3.0. We laten basisschoolleerlingen kennismaken met beroepen waarin ze geïnteresseerd zijn. Op die leeftijd kan dat een behoorlijke impact hebben. Mijn eigen zoon wilde altijd ‘iets met botten’ doen. Dat ging van archeologie tot fysiotherapie. Nadat hij had meegelopen met een fysio­therapeut, was hij verkocht. Dat is dus een beslissend moment geweest.”

2 Hoe vond Djaino het om een dagje glazenwasser te zijn?

“Hij vond het erg leuk. Wat hij vooral spectaculair vond om te zien, was hoe een glazenwasser met een RopeClimber, via een afstandsbediening, naar boven werd getakeld. Dat was voor Djaino echt een eyeopener, dat dat soort moderne technieken in de praktijk gebruikt worden.”

3 En wil hij nu ook glazenwasser worden?

“Djaino werd heel blij toen hij hoorde dat je na een cursus van een paar weken al aan de slag kunt als glazenwasser en je bovendien goed verdient. Maar hij bleek ook hoogtevrees te hebben. Dus of hij voor het vak kiest, moeten we afwachten. Hij heeft in ieder geval veel dingen over het vak geleerd die hij daarvoor nog niet wist.”

4 Wat heb je er zelf van opgestoken?

“Ik heb mijn vocabulaire weer wat uitgebreid. Want ik heb nooit geweten wat ‘doorwissen’ is en dat je met een ‘geitenpik’ de ramen inzeept. Maar even zonder gekheid: ik heb ervaren dat glazenwassers hun vak met veel passie doen: ze leggen hun hele ziel en zaligheid erin. Dat was mooi om te zien.”

5 Kun je jongeren aanraden voor het vak te kiezen?

“Zonder meer. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk dat je geen uitgebreide opleiding nodig hebt. En je kunt echt iets betekenen voor onze maatschappij. Want dankzij al die glazenwassers worden al onze huizen en kantoor­gebouwen weer prachtig schoon.” /


Bekijk de aflevering terug op YouTube


Naar begin