Archief Inhoudsopgave

OSB nieuws

Greg Klaver (HECTAS Facility Services) & Margot van Leijen (Hago Zorg)

Doe mee met De Dag van de Schoonmaker!

Op 15 juni staan alle schoonmakers in Nederland centraal tijdens de tweede Dag van de Schoonmaker. Op die dag worden zij extra in het zonnetje gezet. “We willen laten zien dat zij respect en waardering krijgen voor het belangrijke werk dat zij doen.”

Lees meer

Vorig jaar is voor de eerste keer De Dag van de Schoonmaker georganiseerd. Het initiatief komt van Hago Zorg en HECTAS Facility Services, die het voortouw namen om voor heel schoonmakend Nederland een dergelijke dag te organiseren. “Het kwam eigenlijk heel spontaan tot stand”, herinnert Greg Klaver – commercieel directeur van HECTAS – zich. “Naast het kerstpakket en de jaarlijkse vakantiegroet wilden wij nog iets extra’s voor onze medewerkers doen. Dus was het idee om aansluiting te zoeken bij De Dag van de Schoonmaker, in de veronderstelling dat zo’n dag al bestond. Maar al googlend kwam ik erachter dat we zoiets in Nederland nog niet hadden.”

Klaver zoekt daarop contact met Margot van Leijen, algemeen directeur van Hago Zorg. Zij reageert direct enthousiast. “In een paar weken tijd hebben we met onze communicatieafdelingen een website uit de grond gestampt en een toolkit ontwikkeld”, vertelt Van Leijen. “Daar bleek grote interesse voor. Zestig bedrijven deden vorig jaar mee aan de actie, waarmee we zo’n 50.000 schoonmakers bereikten.”

Klaver en Van Leijen hopen dat de dag net als in 2016 een groot succes wordt. Van Leijen: “Vorig jaar was er de nodige free publicity, zelfs een leuk item bij SBS6. Ook op sociale media waren er tal van originele acties van schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers te vinden. Er ontstond een waar sneeuwbaleffect.”

Klaver is blij dat OSB zich dit jaar achter De Dag van de Schoonmaker heeft geschaard. “Het initiatief krijgt daarmee een nog meer onafhankelijk karakter. Dat is goed, want we doen dit met zijn allen belangeloos.”

Gezonde markt

Van Leijen: “Zo’n feestelijke dag is natuurlijk mooi, maar het is niet genoeg. Ik zie het als onderdeel van het bredere streven naar een gezonde markt en een gezonde branche. Je ziet dat de Code Verantwoordelijk Marktgedrag voor een positieve kentering in de markt heeft gezorgd. Maar daar hebben we nog wel een slag te maken; er zijn nog steeds tenders op de markt waarbij de prijs de doorslaggevende factor lijkt.”

Het werk van schoonmakers verdient meer maatschappelijke aandacht

Nog grootser

Voor dit jaar zijn er volgens Klaver plannen om De Dag van de Schoonmaker nog grootser aan te pakken. “Het streven is om 100.000 schoonmakers te bereiken, een verdubbeling dus. Het mooie is dat het elk bedrijf vrij staat om te bedenken hoe men de eigen schoonmakers in het zonnetje wil zetten. Met een cadeautje, een kop koffie met taart of een bos bloemen. In de toolkit doen we daar een aantal originele suggesties voor.”

“Met deze dag willen we ons respect en onze waardering voor die vele tienduizenden schoonmakers uitdrukken”, vervolgt Van Leijen. “Zij maken het verschil. Zij zorgen ervoor dat een kantoormedewerker kan werken in een schoon kantoor, dat leerlingen goed kunnen leren in een schoongemaakt leslokaal, dat patiënten geopereerd kunnen worden in een hygiënische operatiekamer en dat bewoners prettig thuiskomen in een schoon (trappen)huis.”

Statement

Klaver: “We willen hiermee echt een statement maken. Niet altijd wordt door de maatschappij het – soms onzichtbare – werk van schoonmakers voldoende gewaardeerd. Maar iedereen heeft zo nu en dan een schouderklopje nodig. Vandaar dat we ook een brief naar opdrachtgevers sturen, waarin we hen vragen om een bijdrage te leveren.”

Het werk van schoonmakers verdient echt meer maatschappelijke aandacht, vult Klaver aan. “Zij zijn het die ervoor zorgen dat ons leven aangenamer en gezonder wordt gemaakt. Dat is een grote verdienste. Met De Dag van de Schoonmaker willen we dat in ieder geval nog eens onderstrepen.”

Van Leijen: “Wat mij betreft wordt het een nationaal erkende dag, net als de Nationale Secretaressedag. Ik zou alle bij OSB aangesloten schoonmaakbedrijven willen oproepen om mee te doen. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via www.ddvds.nl en eenvoudig je bedrijfslogo uploaden. Daar is ook de toolkit te vinden. Al die schoonmakers die dag in dag uit in de weer zijn, verdienen het. Dus doe mee!”


Meedoen met De Dag van de Schoonmaker? Meld je bedrijf aan via www.ddvds.nl!


Naar begin