Archief Inhoudsopgave

Feiten & fictie

De stelling:

Met robots hebben we straks geen schoonmakers meer nodig

In deze rubriek komt elke keer een nieuwe stelling aan bod. En stellen we ons de vraag: klopt deze stelling eigenlijk wel? Deze keer luidt de stelling: ‘Met robots hebben we straks geen schoonmakers meer nodig.’

“Ik denk niet dat robotisering zal betekenen dat er helemaal geen mensen meer nodig zijn”, zegt Edwin Lustig, CEO van Robot Security Systems. “Schoonmaak is één van de lastigste beroepen om te robotiseren. Werkzaamheden vinden door een heel gebouw plaats, met veel onverwachte hindernissen. Vindt de robot de weg terug naar het oplaadstation? Wat als er meer water of schoonmaakmiddelen nodig zijn? Voor een robot zal het bovendien lastig zijn om koffiecorners, tafels en stoelen te reinigen. En dan ook nog eens rekening te houden met de grillige wensen van eindgebruikers. Robots kunnen slecht improviseren. Daar zijn mensen veel beter in!

Maar dat robots hun intrede gaan doen, staat buiten kijf. Vooral voor gestandaardiseerd werk, denk aan grote oppervlakten als vloeren en ramen. Daarmee kun je de kostprijs

verlagen en het werk voor medewerkers tegelijkertijd minder belastend maken. De technologie ontwikkelt zich snel en wordt steeds voordeliger. De winnaar is degene die het snelst leert om de robottechnologie slim toe te passen.

Dat zal niet vanzelf gaan. Stap voor stap proberen en investeren werkt het beste. Eén van de belangrijkste uitdagingen is om een robot zelfstandig te laten werken. Dat heeft te maken met de batterijen, hoe lang een robot kan werken. Daarnaast zijn de sensoren belangrijk, die bijvoorbeeld de vervuilingsgraad van een ruimte meten. Het lastigste is nog wel de kunstmatige intelligentie, die de robot moet helpen om alle informatie te verwerken en te laten beslissen om tot actie over te gaan. De ambitie met robotisering is hoog, maar gaat zeker niet al het schoonmaakwerk vervangen!”

Naar begin