Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Willy Hartendorf

Het is belangrijk om mee te draaien in de maatschappij

Iedere dag werken meer dan honderdduizend schoonmakers en glazenwassers hard aan het schoonhouden van Nederland. Maar wie zijn zij? En waarom hebben ze gekozen voor dit werk? In de serie ‘Vijf vragen aan…’ deze keer de 52-jarige schoonmaker Willy Hartendorf.

Lees meer

1 Wat voor werk doet u?

“Ik werk al ruim vijfentwintig jaar als schoonmaker. Sinds twee jaar ben ik door de gemeente Nijmegen gede­tacheerd bij SMB Willems. Voorheen was ik in dienst van het gemeentelijke SW-bedrijf, maar dat bestaat niet meer. Momenteel maak ik een kantoorpand van de gemeente schoon, waar het UWV in zit. Ik doe ook de afdeling Archeologie. Daar mag je niet zomaar iets vastpakken. Maar dat zit bij mij wel goed, ik werk altijd heel secuur.”

2 Hoe bent u in het schoonmaakvak terechtgekomen?

“Ik werkte bij een hotel. Op een gegeven moment kreeg ik last van hartritmestoornissen, omdat ik teveel onder druk werd gezet. Misschien werk ik een beetje trager dan iemand anders, maar ik doe het wel altijd heel netjes. Mijn huisarts heeft toen geregeld dat ik bij het SW-bedrijf terecht kon. Daar heb ik vervolgens de Basisopleiding Schoonmaken gedaan. Bij SMB Willems heb ik later nog een vloerenopleiding gedaan.”

3 Bevalt uw baan?

“Uitstekend. Ik word goed begeleid door mijn leidinggevende Angelique. Het is heel prettig dat je op iemand kunt terugvallen. Ze geeft me schoonmaaktips en als ik iets vergeten ben schoon te maken, dan zegt ze dat gewoon. Als er iets aan de hand is, kan ik haar altijd bellen. Toen laatst een collega onwel was geworden, kwam ze direct hiernaartoe.”

4 Is het werk belangrijk voor u?

“Het is belangrijk om gewoon mee te draaien in de maatschappij. Het werk geeft mij een dagelijks ritme en daar voel ik mij prettig bij. Ik zou echt niet de hele dag thuis willen zitten. Over vijftien jaar misschien als gepensioneerde, maar nu nog niet!”

5 Heeft u nog een wens?

“Dat ik op deze voet verder kan gaan. Het werk geeft me veel voldoening: ik vind het leuk om alles netjes schoon te maken. Want het is belangrijk dat iedereen weer in een schoon kantoor aan het werk kan.”

Naar begin