Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Zjaak Persoon

Ik zou mijn werk geen dag willen missen

Iedere dag werken meer dan 120.000 schoonmakers en glazenwassers hard aan het schoonhouden van Nederland. Maar wie zijn zij? En waarom hebben ze gekozen voor dit werk? In de serie ‘Vijf vragen aan…’ deze keer de 63-jarige calamiteitenmedewerker Zjaak Persoon.

Lees meer

1 Wat voor werk doet u?

“Ik werk nu achtentwintig jaar bij Koenders Multi Care, een schoonmaakbedrijf dat als specialisme calami­teitenschoonmaak heeft. Als een kelder is ondergelopen, zorgen wij dat het water wordt weggepompt en de boel wordt schoongemaakt. En ook als er brand is geweest, proberen we het huis voor de bewoners weer een beetje leefbaar te maken.”

2 Bevalt uw baan?

“Als het niet beviel, had ik het nooit achtentwintig jaar volgehouden. Het werk is heel gevarieerd; elke dag is anders. En je kunt echt iets voor mensen betekenen. Een flinke brand- of waterschade is heel ingrijpend. Je wordt vaak met heftige emoties geconfronteerd en het is belang­rijk om daar op een goede manier mee om te gaan.”

3 Hoe bent u in het schoonmaakvak terechtgekomen?

“Eigenlijk bij toeval. Ik was toentertijd al zo’n zes jaar werkloos. Een vriend, die bij mij achter in de straat woont, werkte al bij Koenders.

Van hem hoorde ik dat ze iemand zochten met een vrachtwagenrijbewijs. Dat had ik, dus mocht ik op gesprek komen bij de oude heer Koenders. De dag erna kon ik meteen aan de slag.”

4 Wat betekent het werk voor u?

“Ik weet wat het is om werkloos te zijn. Doordat ik bij Koenders terecht ben gekomen, verdien ik nu al bijna dertig jaar mijn eigen geld. Dat is belangrijk voor mij, ik zou geen uitkering meer willen hebben. Het werk vind ik plezierig en ik heb leuke collega’s. Dus ben ik een tevreden mens.”

5 Heeft u nog een wens?

“Ik ben inmiddels al op leeftijd met mijn 63 jaar. Gelukkig houdt mijn baas daar rekening mee en hoef ik de zware klussen niet meer te doen. Mijn wens is dat ik dit werk tot mijn pensioen kan blijven doen. Want ik zou het geen dag willen missen.”

Naar begin