Archief Inhoudsopgave

Column

Piet Adema, voorzitter OSB

Beste lezer

Met trots presenteer ik u de eerste uitgave van OSBInzicht, ons stakeholder magazine. Vier keer per jaar willen wij u via deze uitgave informeren over het grote maatschappelijk belang van de schoonmaakbranche voor de BV Nederland.

Lees meer

Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfs­diensten (OSB) vertegenwoordigt 300 schoonmaak- en glazenwassersbedrijven in het groot­bedrijf en mkb in Nederland. Met een gezamenlijke omzet die in de miljarden loopt. De schoonmaak- en glazenwassersbranche zorgt voor een uitstekende reputatie van de BV Nederland en dwingt daarmee maatschappelijk respect af. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we het weleens vergeten. Dat respect straalt af op iedere vakvrouw en vakman: in totaal meer dan honderdduizend professionals die iedere dag hun beste beentje voorzetten. Het mag, nee: moet gezegd worden! In de anderhalf jaar dat ik nu voorzitter mag zijn van deze dynamische branchevereniging valt het mij op dat er vaak nog een achterhaald beeld van schoonmaakwerk bestaat. De associatie met een zwabber en een emmer sop is hardnekkig.  Op zich is er niets mis met dat beeld, integendeel, maar de schoonmaakbranche staat voor zoveel meer. Denk aan het reinigen van de cleanrooms bij hightechbedrijven zoals ASML. Denk aan operatiekamers die absoluut steriel moe­ten zijn. Denk aan bedrijven waar voedsel geproduceerd wordt. Daarnaast is de schoonmaakbranche voor velen

een poort naar de arbeidsmarkt. We bieden onze medewer­kers taallessen en schuldhulpverlening aan. We bieden de mogelijkheid om in deeltijd te werken, om zo gezin en werk of studie te combineren. En, niet onbelangrijk, de branche is een belangrijke integratiemotor. Bijna de helft van de werknemers is van niet-Nederlandse afkomst; soms zijn er op één complex wel meer dan honderd nationaliteiten aan het werk. Onze branche is belangrijk en zeer relevant en dat willen we zo houden. Kwaliteit is ons product. Het OSB-Keurmerk waarborgt die kwaliteit in al haar facetten. Het is onze levens­ader. Daaraan willen we geen concessies doen. Omdat de schoonmaak- en glazenwassersbranche er eentje is van ‘hard werken en niet te veel praten’, vergeten we al die inspirerende en mooie verhalen weleens te delen.  Dat gaat vanaf nu veranderen. Ieder kwartaal mag u een OSBInzicht verwachten: met verhalen van en over onszelf, maar vooral met mooie inkleuringen vanuit de buiten­wereld. Zo’n blik in de spiegel vinden wij verfrissend.  Ik wens u veel leesgenoegen toe en ben erg benieuwd naar uw reactie.

Heeft u een vraag voor piet?

Geef dit dan door aan de redactie van OSBInzicht via redactie@osb.nl


Naar begin