Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Robbi Bhawanibhikh

Schiphol is een geweldige plek om te werken

Iedere dag werken meer dan 120.000 schoonmakers en glazenwassers hard aan het schoonhouden van Nederland. Maar wie zijn zij? En waarom hebben ze gekozen voor dit werk? In de serie ‘Vijf vragen aan…’ deze keer de 59-jarige schoonma­ker Robbi Bhawanibhikh.

Lees meer

1 Wat voor werk doet u?

“Ik werk al zestien jaar als schoonmaker op Schiphol. Momenteel ben ik in dienst van Hago Airport Services. Het is mijn verantwoordelijkheid om de benedenverdieping van de D-pier schoon te houden. Dat betekent dat ik ervoor moet zorgen dat de gates en alle wachtstoeltjes schoon zijn en de vloer spic en span is. De vloer maak ik schoon op mijn elektrische scooter. Een hele fijne machine, waar ik goed mee kan schoonmaken.”

2 En bevalt uw baan?

“Schiphol is een hele bijzondere omge­ving om in te werken. Vaak vragen passagiers de weg aan mij. Daardoor kom je in contact met allerlei soorten mensen, uit ongelofelijk veel landen. Dat is heel leuk. En wat ik ook prettig vind: ik heb mijn eigen toko. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het resultaat van mijn schoonmaakwerk.”

3 Hoe bent u in het schoonmaakvak terechtgekomen?

“Oorspronkelijk kom ik uit Suriname. Het liefst wilde ik boer worden. Maar de Surinaamse economie draaide slecht, waardoor er geen werk was. Daarom ben ik naar Nederland gekomen. Eerst woonde ik in Den Haag, maar daar kon ik geen werk vinden. Toen ik verhuisde naar Amsterdam kon ik direct via het uitzend­bureau bij Asito aan de slag. Dat was voor mij heel belangrijk: daardoor kon ik mijn toekomst opbouwen. Ik kon een groter huis betalen en mijn vrouw en kinderen vanuit Suriname laten overkomen.”

4 Wat betekent het werk voor u?

“Ik geniet elke dag van het werk dat ik doe. Schiphol is echt een geweldige plek om te werken. Maar het allerbelangrijkste is dat ik – ondanks weinig opleiding – toch gewoon een baan heb.”

5 Heeft u nog een wens?

“Dat ik dit werk kan blijven doen tot aan mijn pensioen. Want het geeft ontzettend veel voldoening dat mijn werk bijdraagt aan een schoon Schiphol. Daar ben ik echt trots op!”

Naar begin