Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Schoonmaker Bert Bagijn

Het is onze taak om de ruimte stofarm te houden

Iedere dag werken meer dan 125.000 schoonmakers en glazenwassers hard aan het schoonhouden van Nederland. Maar wat betekent ‘schoon’ in een datacenter? In de serie ‘Vijf vragen aan…’ dit keer Bert Bagijn, business development manager bij De Vos Groep.

Lees meer

1 Wat voor werk doet u?

“Ik werk sinds 2001 voor De Vos Groep Facilitaire Dienstverleners. Aanvankelijk was ik verantwoordelijk voor de specialistische reiniging van computerruimtes en datacenters. Nu ben ik ook ver­ant­woordelijk voor ergonomische werk­plekinrichting en het onderhoud aan brandmeldinstallaties en brand­blussers. Een leuk en uitgebreid takenpakket.”

2 Wat maakt uw bedrijf onderscheidend?

“Door een goede werksfeer en afwisseling in het werk weten we mensen lang aan ons te binden. Veel van onze fulltime medewerkers in de specialistische reiniging zijn zelfs twintig jaar of langer in dienst!”

3 Welke bijzondere plekken maakt u schoon?

“We verzorgen de specialistische reiniging van datacenters voor grote bedrijven en universiteiten. Een uitdagende klus, want het gaat immers om het technische hart van een organisatie. Ruimtes waar je eigenlijk liever geen mensen rond hebt lopen, omdat de mens met zijn aanwezigheid en handelen vaak het grootste gevaar vormt.”

4 Wat is ‘schoon’ in een datacenter?

“In een datacenter tref je geen koffievlekken aan, want er mag niet gedronken of gegeten worden. Het is onze taak om de ruimte stofarm te houden. Stofophopingen kunnen in de computers voor storingen zorgen. En via de aanzuiging van gekoelde lucht komt er altijd stof binnen.”

5 Wat vraagt dat van het schoonmaakpersoneel?

“Onze mensen krijgen een basisopleiding schoonmaak en zijn vloeronderhoud-specialist. Daarnaast volgen ze een cursus ESD, oftewel elektrostatische ontlading. Maar het allerbelangrijkste is dat men zich beseft in welke ruimte zij zich bevinden en welke gevolgen hun aanwezigheid kan hebben. Een statische ontlading van 20 Volt voel je niet, maar kan al schadelijk zijn voor de apparatuur. Water is zo goed als verboden, de stofzuiger moet ESD-veilig zijn en onze medewerkers dragen beschermende werkkleding ter voorkoming van statische ontladingen. Met onze dienstverlening dragen wij bij aan de storingsvrije dienstverlening van onze klanten.”

Naar begin