Archief Inhoudsopgave

5 vragen aan

Henk de Wilde

Ik doe mijn werk met veel plezier en passie

Iedere dag werken meer dan 120.000 schoonmakers en glazenwassers hard aan het schoonhouden van Nederland. Maar wie zijn zij? En waarom hebben ze gekozen voor dit werk? In de serie ‘Vijf vragen aan…’ deze keer de 58-jarige Henk de Wilde, meewerkend voorman bij Dros Schoonmaakdiensten, een bedrijf dat al ruim twintig jaar lid is van OSB.

Lees meer

1 Wat voor werk doet u?

“Vanuit het Apeldoorns Werkbedrijf Lucrato ben ik gedetacheerd bij Dros Schoonmaakdiensten. Met twee collega’s begeleid ik veertien mensen met een arbeidsbeperking bij hun dagelijkse werk. Natuurlijk steek ik als meewerkend voorman ook zelf de handen uit de mouwen.”

2 Bevalt uw baan?

“Ik vind het ontzettend leuk om met mensen met een arbeidsbeperking te werken. In ons team zitten mensen met autisme, ADHD en lichamelijke beperkingen. Vaak denken ze zelf dat ze niet zoveel kunnen, maar ze kunnen meer dan ze denken. Het is geweldig als ik ze dan met veel plezier naar huis zie gaan. Verder begeleid ik als buddy stagiaires bij hun BBL-opleiding. Ook dat is bevredigend om te doen, want het gaat om jongeren die anders tussen wal en schip kunnen vallen.”

3 Hoe bent u in het schoonmaakvak terechtgekomen?

“Zelf heb ik ook een arbeidsbeperking, ik heb rugklachten en epileptische aanvallen.

Twintig jaar geleden ben ik gestopt met mijn werk als banketbakker, het lange staan lukte niet meer. Ik werd voor vijftig procent afgekeurd. Uiteindelijk kon ik als schoonmaker bij de sociale werkplaats terecht.”

4 Wat betekent het werk voor u?

“Ik doe mijn werk met veel plezier en passie. Er wordt door Dros goed op mij gepast. Het lukt mij niet de hele dag aan een stuk door te werken. Dus kan ik
tussen de middag thuis een dutje doen. Dat is hartstikke fijn. Ik ben Dros bovendien erg dankbaar dat ik een jaar geleden de opleiding tot meewerkend voorman kon doen. Dat ik zover ben gekomen, ondanks mijn beperking, is heel belangrijk voor mij.”

5 Heeft u nog een wens?

“Doordat ik nu meewerkend voorman ben, heb ik een nieuwe uitdaging. Ik hoop dat ik dit werk nog jaren in goede gezondheid kan volhouden. Zo kan ik mijn eigen centen blijven verdienen, zonder afhankelijk te zijn van een uitkering.”

Naar begin